Özel kız - erkek öğrenci yurtları ve apartlara kolayca ulaşabilir, dilediğiniz üye yurtlarla fiyat ve diğer bilgiler için hemen irtibat kurabilirsiniz.

Yurt Arama - özel yurt apart daire arama Yurt Arama - Kullanıcı giriş
Haber detay

Şu anda “Haber detay” sayfamızı inceliyorsunuz

Ana Sayfa Ana Sayfa \ 
Son Haberler Son Haberler
MEB'den Hastane Sınıfı Kararı!
Yarıyıl Tatili Başlıyor!
Okullara Ücretsiz Yemek!
ÖSYM Takvimi Geri Çekildi!
ALES Tamamlandı!
Ara Tatil Bitti!
2022-KPSS Ön Lisans Sınav Sonuçları Açıklandı
KPSS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
"Şehitlerimizin Evlatlarının Eğitim Masraflarını Karşılayacağız!"
Örnek LGS Soruları Yayımlandı!
Hızlı Erişim - Yurt ARAMA Hızlı Erişim

İllere göre yurtlar

Haritadan yurtlar

Ücretsiz yurt/pansiyon ekle

Özel öğrenci yurtları

Üniversiteler

Galeri

Yurt rehberi

Mesaj panosuna yazın

İdeal bir öğrenci yurdundan beklentiler

Geri dön
12/07/2019
Türkçe kökenli bir kelime olan ‘yurt’ zaman içinde farklı tanımlamalar için kullanılmıştır. Orhun yazıtlarında bir çadırı betimlemek için kullanılan bu kelime, günümüzde ‘vatan’ sözcüğüne yakın bir anlam ifade etmektedir. Artık değişiyoruz; haliyle kelimelerin anlamları ve kapsamları da değişim gösteriyor. Bugün, öğrenci yurdu, anayurt, yurttaş gibi türeme sözcüklerin kullanım amaçlarını rahatlıkla fark edebiliyoruz. Yurt, en basit haliyle bir evdir; İngilizcedeki ‘home’ kelimesinin nasıl ki tanımın ötesinde bir anlamı varsa, bizim için de yurt sözcüğünün öyle kapsamlı bir yapısı vardır.

Her değişim, beraberinde başka bir değişimi meydana getirir. Haliyle karşımıza çıkan yeni durumlara hazırlıklı olmamız gerekiyor. Dünya insanının eğitim düzeyi hızla artarken, ülkemizin de bu gelişime ayak uydurması şart. Yeni üniversiteler açıp, her geçen gün sayıca artan özel ve resmi yurtlar inşa ediyoruz. Yaşam kalitemiz belirgin oranda yükselişe geçtiği için beklentilerimiz de buna paralel olarak büyüyor. Tıkış tıkış odalarda konakladığımız, daracık masalarda ders çalıştığımız o eski günler geride kalıyor. Aldığımız hizmetin kalitesi yeni beklentileri doğuruyor. Daha iyisini, daha rahatını ve nihayetinde daha güzelini istiyoruz.

Öğrenci Yurtlarına Bakış Açısı

Zorlu şartlarda yaşamanın eğitime olumlu katkı sağladığı anlar oluyor; ancak bu istisnai ve temelsiz bir durumdur. Olumsuz havanın getirdiği o kurtulma baskısı, geçici bir enerji meydana getirir. Sonuç olarak bir başarı görülse de başarı yolunun dinamikleri sağlıklı değildir. En doğru yöntem, yaşam şartlarını maksimum konfor düzeyine taşımak ve disiplinden taviz vermemektir. Bu bağlamda, öğrenci yurtlarının çağa uygun hale getirilmesi ve beklenen hizmet kalitesine ulaşması gerekiyor. Eğitimin asıl yeri üniversite olsa da öğrencinin hayatı (çoğunlukla) yurtta geçer. Sağlıksız bir yurt ortamından sağlıklı bir birey doğmaz. Öğrencinin derse odaklanmasını engelleyen her türlü düzensizliğin önünü kesmeden, ondan gurur tablosu çizmesini beklemek mantıklı değildir.

Öğrenci yurtları konusunda daha çok seçeneğe sahibiz artık. Seçeneklerin fazla olması, tüm öğrenci yurtlarının yeterli kalitede olduğu anlamına gelmiyor elbette. Doğru yurdu tercih etmek için öncelikle öğrenci yurtlarına bakış açımızı genişletmeliyiz. Dört duvarı olan her yere yurt diyemeyeceğimiz aşikârdır; eğer içinde kendimizi mutlu hissedemiyorsak binanın modern görüntüsü bizim için boş bir aksesuar olarak kalacaktır.

Bir Öğrenci Yurdundan Beklentiler Nelerdir?

16. yüzyılda yaşamış bir medrese talebesi ile 21. yüzyıl öğrencisi arasında gözle görülür beklenti farklılıkları vardır. Yoğun araç trafiği ve insan kalabalığı arasında kendisine bir yol açmak isteyen 21.yüzyıl öğrencisi, doğduğu gün rekabetin içine adım atıyor. Hedefe giderken ufak bir sapma yaşanırsa ömür boyu sürecek yanlış kararlar silsilesi onu kuşatabilir. Hal böyle olunca, önemsiz gibi görünen ayrıntıların önemi bir kez daha gün yüzüne çıkıyor diyebiliriz. Bozuk bir musluktan sızan damlalar belki gündüz vakti sizi rahatsız etmeyebilir; gecenin sessizliğinde ise o damlatan musluğun varlığını hissedersiniz.

Öğrenci yurdunu bir diğer öğrenci yurduyla kıyaslayamazsınız; asıl kıyas noktası sizin evinizdir. Yurttaki odaları gezerken aklınızda kendi odanızın rahatlığı vardır, yurt banyolarına bakarken kendi evinizdeki gizliliği ararsınız, yurttaki güvenlik kameralarını incelerken aslında bulmak istediğiniz evinizdeki güven ortamıdır.

İyi bir öğrenci yurdu, hissiyat bakımından ‘benim evim’ diyebileceğiz mekandır; tasarım ve konfor anlamında ise ‘hayalimdeki ev’ diyebildiğinizdir. Bu iki durum birbirini tamamlamak zorundadır. Eğer hayalinizdeki evin içinde huzur yoksa, orası asla sizin eviniz olamamıştır. Kaba tabirle, yurdun iç ve dış modern yapısı size cazip gelmemelidir; eğer içinde barınamazsınız, dört duvarlar üstünüze yürür, gösterişli aynalarda mutsuz bir çehre görürsünüz. Beklenti çıtasını yükseltmeniz iyidir; ancak bir bina değil, bir yaşam alanı aradığınızı da unutmayın. Kısaca, bir öğrenci yurdundan beklemeniz gereken, asgari şartları sıralayalım:

Şehrin iklimine uygun ısıtma ve soğutma sistemlerinin bulunması (aktif kullanılması)
Odaları basık, dar ve biçimsiz gösteren bölme duvarlardan uzak durulması
Olası su kesintilerine karşı bir deponun inşa edilmiş olması (paslanmaz veya polietilen)
Elektrik kesintilerinde kısa sürede devreye giren jeneratörlerin varlığı
Yangın merdiveni (yasal zorunluluktur)
Kablosuz internetin tüm yurt odalarında güçlü sinyal vermesi
Banyo, tuvalet ve lavaboların günlük düzenli olarak temizlenmesi
Çamaşır yıkama ve ütüleme odasının bulunması (makine sayısının yeterli düzeyde olması)
Her odada maksimum 4 kişinin konaklaması
Yurdun alışveriş noktalarına ve okula uygun konumda (mesafede) bulunması
Kütüphanenin ses yalıtımlı duvarlardan oluşması
Teras, bahçe gibi yaşam alanlarının varlığı
Gece eğitimi alanlar ve geç saate kadar ders çalışanlar için açık kantin
Vardiyalı çalışan güvenlik elemanları, güvenlik kamerası ve parmak okuyuculu giriş kapısı
Valizler ve sık kullanılmayan eşyalar için depo
Odalardaki yatak, nevresim, dolap gibi kişisel eşyaların temizliği ve yeterliliği
Çamaşır kurutma odasının bulunması
Yemekhanenin düzenli temizlenmesi, yiyeceklerin formata uygun stoklanması
Yönetici kadro ile personelin öğrenciye bakış açıları (misyon ve tavırlar)
Ayakkabılıkların kirliliğe yer vermeyecek şekilde monte edilmiş olması
Yurdun vergi levhasının olması, ruhsat, izin belgesi ve yeterlilik sertifikasının bulunması
Bahsedilen konular yurtlardan beklemeniz gereken esaslardır. Bu konuların dışında da dikkat etmeniz gereken bazı durumlar söz konusudur. Mesela, öğrenci yurdunun bağlı olduğu bir dernek, şirket veya vakıf olabilir; böyle bir durumla karşılaşırsanız bu kurumların güvenilirliğini de sorgulamanız gerekecektir. Üniversite öğrencilerini, daha kesin bir ifadeyle ‘ülkenin beyin gücünü’ kontrol etmek isteyen kuruluşların cazip fiyatlarla öğrenci yurdu vaadine kanmamak lazım. Olası kötü niyeti başlangıçta fark etmelisiniz. Yönetici kadrodan az-çok öğrenebileceğiniz, öğrenci yurdu mantığına ters düşen kurallar varsa, yönetimin öğrenciye bakış açısını anlayabilirsiniz.

Yurt Ortamında Aranan Huzur

Yurt kelimesi konaklamayı tanımlamak için kullanılsa da tanım bu kadarla sınırlı değildir. Bir yurdun yaşanabilir olması gerekir; hayatta kalmak ile yaşamak farklıdır. Dört duvar arasında hayatta kalabilirsiniz; ancak gerçekten yaşadığınız söylenemez. Bu ayrım, tamamen şartların size uygunluğu ile alakalıdır. Eğer arkadaş ortamınız güzelse, sizin yurdunuz onların bulunduğu her yerdir. Bir öğrenci yurdu size asgari şartları eksiksiz olarak sunabilir, hatta beklentilerin çok ötesinde bir hizmet verebilir. Bununla birlikte, yurdun içinde yaşayan insanların yaşantılarına, davranışlarına ve en önemlisi olan karakterlerine müdahale edemez, seçim yapamaz. Yurt yönetimi mükemmel bir ortam, modern bir yapı inşa etse bile bu binayı ‘yurt’ yapan, onun çatısı altında yaşayan insanlardır. Eğer insanlar birbirine karşı saygısız ise huzur olmayacak, haliyle yurdun hoş mimarisi anlamsız bir süse dönüşecektir.

Öğrenci yurtları bir insan karmasıdır; ülkenin her bir köşesinden insanı barındırır. Böylesi bir birlikteliğin sürdürülebilir olması için herkesin saygılı, hoşgörülü olması gerekir. Empati yapamayan bireyin hem kendine hem de çevresine verdiği zarar zamanla nahoş durumlar yaratır. Dolayısıyla, bir öğrenci yurdunda beklenti çift yönlüdür; yurt idaresi ve yurdu kullanan öğrenciler, yaşanabilir ortamı meydana getirirler.

Öğrenci Yurtlarında Kalmaktan Korkmayın

Genellikle üniversite çağına gelen öğrencilerin şehir değiştirdiğine rastlıyoruz; bununla birlikte lise yıllarında da yatılı yurtlarda barınan sayıca fazla öğrenci var. Daha önce, yalnız başına seyahate çıkmayan, çıkmış olsa bile uzun süreli bir konaklamada bulunmayanlar, öğrenci yurtlarına korku ve endişeyle yaklaşabiliyor. Bu endişenin kaynağı, kişinin yeni ve yalnız bir mücadeleye girişecek olmasıdır. Reşit yaşa gelen insanlar, aldıkları kararların sorumluluğunu da üstlenirler.

Bir öğrenci yurdunda kalmak (en azından başlangıçta) sizin için zor görünse de tanışacağınız özgün insanları düşünün. Er ya da geç, insanlarla diyaloga girecek, onlarla tartışacak, onlardan nefret edecek ve onları seveceksiniz. Gerekli olan şartları yerine getiren bir yurt bulduktan sonra geri kalanlar için endişe etmeyin. Aşırı korku ve endişe, insanı kötü kararlar almaya iter. Hayatın size sorduğu sorulara yanıt vermekten çekinmeyin; cevabı tam olarak bilmeseniz bile.  
İnceleme : 2496