Özel kız - erkek öğrenci yurtları ve apartlara kolayca ulaşabilir, dilediğiniz üye yurtlarla fiyat ve diğer bilgiler için hemen irtibat kurabilirsiniz.

Yurt Arama - özel yurt apart daire arama Yurt Arama - Kullanıcı giriş

Şu anda “İstanbul'daki Yurtlar Depreme Hazırlıklı Mı ?” sayfamızı inceliyorsunuz

Ana Sayfa \ 
Hızlı Erişim - Yurt ARAMA Hızlı Erişim

İllere göre yurtlar

Haritadan yurtlar

Ücretsiz yurt/pansiyon ekle

Özel öğrenci yurtları

Üniversiteler

Galeri

Yurt rehberi

Mesaj panosuna yazın

İstanbul'daki Yurtlar Depreme Hazırlıklı Mı ?

 

Ülkemiz deprem kuşağı üzerinde yer aldığı için her an bir deprem riski ile karşı karşıyadır. Deprem felaketine karşı yapılan çalışmalar ile Türkiye ve İstanbul deprem haritaları hazırlandı. Deprem tehlike haritası olarak adlandırılan bu çalışma AFAD, Boğaziçi, Çukurova, Akdeniz, Sakarya Üniversiteleri ve MTA işbirliği ile hazırlanarak resmi gazete de yayınlandı. Deprem kuşağına yakınlık, zemin yapısı, yapılarda kullanılan inşaat malzemeleri gibi etkenler göz önünde bulundurulmuştur. Deprem tehlike haritasında riskli alanlar 1. - 2. Ve 3. Derece olarak belirtildi. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda hazırlanan Türkiye deprem tehlike haritasına göre İstanbul sınırları içinde en az risk taşıyan bölge Anadolu yakası olarak belirtilmiştir. En fazla risk taşıyan bölge ise Avrupa yakası olarak belirtilmiştir.

Türkiye deprem tehlike haritasından yola çıkarak İstanbul’da yer alan yurtlar için Anadolu yakasındaki yurtlar deprem riski açısından en güvenilir bölge de yer almaları nedeni ile daha güvenlidir. Avrupa yakasında yer alan yurtlar ise Anadolu yakasında yer alan yurtlara göre  daha riskli yurtlar olarak tanımlanabilir.

Semtlere Göre Deprem Riski

Türkiye deprem tehlike haritası incelendiğinde küçük deprem riski taşıyan ilçeler ve semtler:Pendik, Kartal, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Çengelköy, Polenezköy, İçerenköy, Kozyatağı, Söğütlüçeşme, Moda, Adalar, Eminönü, Arnavutköy, etiler, Beşiktaş, Maçka, Nişantaşı, Taksim, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Maslak, Tarabya, Sarıyer, Karaköy, Şişli, Gültepe, Bağcılar olarak sıralanmıştır.

Türkiye deprem tehlike haritası incelendiğinde yüksek deprem riski taşıyan ilçeler ve semtler: Zeytinburnu, Ataköy, Florya, Küçükçekmece, Ortaköy, Sütlüce, Alibeyköy, Kasımpaşa, Balat, Fatih, Şirinevler, Esenyurt, Topkapı, Selimpaşa, Silivri, Avcılar, Küçükçekmece şeklinde sırlanmıştır.

Deprem riskine göre yüksek deprem riski olan semtlerde ve ilçe sınırlarında yer alan yurtlar risk oranı daha yüksek yurtlardır. Devlet yurtları ve özel yurtlar inşa edilirken ve yurt ruhsatları alınırken Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre inşa projelendirilir ve inşa edilir. Deprem yönetmeliğinde belirtilen inşaat malzemeleri ve standartlarına göre inşa edilen yurt binaları depreme dayanıklı binalar olarak inşa edildikleri için risk oranları diğer yapılara göre daha azdır. Ancak yeni inşa edilmeyen ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği  hazırlanma yılından önce inşa edilmiş olan yurt binaları için aynı şey söylenemez. Özellikle İstanbul’da yurt için arazi tahsis etmek, yeni bir inşaat yapmak çok maliyetli işlemler olduğu için özel yurtların bir kısmı eski yapıları yurt binası olarak kullanmayı tercih etmektedir. Bu durum yurtlar arasında deprem riski sınıflandırılması yapılmasını sağlar.

Yurt binalarının yönetmeliğe uygun olması, kullanılan malzemelerin standartlara uygun olması gibi binanın üzerinde oturduğu zeminin yapısının da deprem tehlike haritası oluşturulmasında etkisi vardır. Anadolu yakası zemin etüdü incelendiğinde oldukça sert zemin yapısına sahip olduğu görülecektir. Sert zemine sahip bölgelerde yer alan yurtlar deprem riski açından düşük tehlike sınıfında yer alır. Ancak Avrupa yakasının Florya, Silivri, Küçükçekmece ilçelerinin zemin etüdü incelendiğinde Anadolu yakası kadar sert zemine sahip olmadığı görülecektir. Bu nedenle bu bölgelerde yer alan yurtlar yüksek deprem riski bölgelerinde yer almaktadır.

Devlet denetimi

Tüm yurt binaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personelleri tarafından deprem yönetmeliği gereğince Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne uygun olup olmadıkları konusunda denetlenmektedir.  İstanbul içinde yer alan  ve ruhsatı bulunan tüm yurtlar denetlendikten sonra uygunluk belgesi alırlar. Uygunluk belgesi almayan yurtlar güvenli olmayan yurtlardır. Deprem yönetmeliğine göre ruhsat alan ve uygunluk belgesine sahip olan yurtlarda deprem toplanma alanı, deprem anında binanın insan sirkğlasyonunu sağlayacak kaçış alanları, deprem projeleri  vardır. 

İstanbul'daki yurtlara buradan ulaşabilirsiniz.

İncelemek İstediğiniz İl